Wetenschap

Wetenschappelijk onderzoek naar gedrag en welzijn van katten

Samen met kattengedragsdeskundige en bioloog dr. Marsha L. Reijgwart doe ik wetenschappelijk onderzoek naar gedrag en welzijn van katten. Resultaten van ons onderzoek vind je op de Facebook pagina van de Purr doctors en onderaan deze pagina.

Actuele onderzoeken

Er zijn op dit moment geen actuele onderzoeken van de Purr doctors. Wil je op de hoogte worden gehouden van onderzoek naar kattengedrag? Volg ons dan op onze Facebook-pagina.

Aanmelden voor het Nederlands Katten Cohort

Wil je persoonlijk uitgenodigd worden voor onze onderzoeken naar gedrag en gezondheid van katten? Meld je dan aan voor het Nederlandse katten cohort. Stuur een e-mail met je e-mailadres naar: info@purrdoctors.nl

Samenvattingen

Factoren die een rol spelen bij levenseinde beslissingen van huisdieren

Recentelijk hebben prof. dr. Jennifer Vonk en ik onderzoek gedaan naar hoe mensen denken over euthanasie bij honden en katten en welke factoren mensen mee laten wegen in hun besluit om een huisdier wel of niet te euthanaseren. Onze bevindingen zijn gepubliceerd in het Human-Animal Interaction Bulletin. Je leest het originele artikel hier. Een Nederlandse vertaling van het artikel is hier beschikbaar.

Hoe (antropomorfe) percepties van eigenaren de leefomgeving van de kat beïnvloeden

Samen met mede-purrdoctor Marsha Reijgwart en prof. Arie Dijkstra hebben we gevonden dat hoe eigenaren naar de relatie met hun kat kijken (als familie, kind, beste vriend of huisdier) invloed heeft op de leefomgeving van de kat. Het volledige artikel (in het Engels) lees je hier. Een korte Nederlandse samenvatting van het artikel lees je hier. International Cat Care heeft mij (in het Engels) geïnterviewd over dit onderzoek. Een (vrije) vertaling van dat interview vind je hier op de website van het Katten Kenniscentrum Nederland.

Andere activiteiten in de wetenschap

In 2004 ben ik afgestudeerd als bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen en in 2010 ben ik gepromoveerd bij de faculteit Medische Wetenschappen. Mijn proefschrift ging over de rol van stress, genen en gender bij de ontwikkeling van depressieve problemen in de puberteit.
In 2019 en 2020 heb ik bij de vakgroep Sociale Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek gedaan naar de psychologische processen die een rol spelen bij de aanschaf van een hond.

Wetenschappelijke publicaties

Voor een overzicht van mijn wetenschappelijke publicaties zie mijn Universiteit pagina of LinkedIn profiel.