Wetenschap

Wetenschappelijk onderzoek naar gedrag en welzijn van katten

Samen met kattengedragsdeskundige en bioloog dr. Marsha L. Reijgwart doe ik wetenschappelijk onderzoek naar gedrag en welzijn van katten. Resultaten van ons onderzoek vind je op de Facebook pagina van de Purr doctors en onderaan deze pagina.

Actuele onderzoeken

Er zijn op dit moment geen actuele onderzoeken van de Purr doctors. Wil je op de hoogte worden gehouden van onderzoek naar kattengedrag? Volg ons dan op onze Facebook-pagina.

Aanmelden voor het Nederlands Katten Cohort

Wil je persoonlijk uitgenodigd worden voor onze onderzoeken naar gedrag en gezondheid van katten? Meld je dan aan voor het Nederlandse katten cohort. Stuur een e-mail met je e-mailadres naar: info@purrdoctors.nl

Samenvattingen

Antropomorfe denkbeelden beïnvloeden de herkenning en interpretatie van emoties op foto’s van katten

Samen met prof. dr. Arie Dijkstra en voormalig promovendus Stella Arnt Rosa heb gekeken in welke mate eigenaren van honden en katten hun huisdieren bepaalde (voornamelijk menselijke) eigenschappen toedichten, zoals kunnen tellen, redeneren, over de toekomst kunnen nadenken, de menselijke taal begrijpen etc. Ook hebben we onderzocht in welke mate eigenaren emoties toedichten aan hun hond of kat. Hoe meer eigenaren deze eigenschappen van hun huisdier gelijkwaardig achtten aan mensen (antropomorfisatie), hoe meer vaker zij zich verontschuldigden naar hun huisdier en hoe meer sociale steun zij van hun huisdier ervaren. Voor de interactie met een huisdier (zoals aaien, knuffelen, praten) is het echter niet nodig om het huisdier te antropomorfiseren. Overigens antropomorfiseren hondenbezitters hun huisdier meer dan kattenbezitters; dit kan verklaard worden door overeenkomsten in sociaal gedrag van honden en mensen. Onze bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animals. Je leest het originele artikel hier. Een Nederlandse vertaling is binnenkort beschikbaar.

Prof. dr. Jennifer Vonk (Oakland University) en ik hebben onderzoek gedaan naar hoe eigenaren denken over euthanasie bij honden en katten en welke factoren mensen mee laten wegen in hun besluit om een huisdier wel of niet te euthanaseren. Onze bevindingen zijn gepubliceerd in het Human-Animal Interaction Bulletin. Je leest het originele artikel hier. Een Nederlandse vertaling van het artikel is hier beschikbaar.

Hoe (antropomorfe) percepties van eigenaren de leefomgeving van de kat beïnvloeden

Samen met mede-purrdoctor Marsha Reijgwart en prof. Arie Dijkstra hebben we gevonden dat hoe eigenaren naar de relatie met hun kat kijken (als familie, kind, beste vriend of huisdier) invloed heeft op de leefomgeving van de kat. Het volledige artikel (in het Engels) lees je hier. Een korte Nederlandse samenvatting van het artikel lees je hier. International Cat Care heeft mij (in het Engels) geïnterviewd over dit onderzoek. Een (vrije) vertaling van dat interview vind je hier op de website van het Katten Kenniscentrum Nederland.

Andere activiteiten in de wetenschap

In 2004 ben ik afgestudeerd als bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen en in 2010 ben ik gepromoveerd bij de faculteit Medische Wetenschappen. Mijn proefschrift ging over de rol van stress, genen en gender bij de ontwikkeling van depressieve problemen in de puberteit.
In 2019 en 2020 heb ik bij de vakgroep Sociale Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek gedaan naar de psychologische processen die een rol spelen bij de aanschaf van een hond.

Wetenschappelijke publicaties

Voor een overzicht van mijn wetenschappelijke publicaties zie mijn Universiteit pagina of LinkedIn profiel.