Over mij

Welkom

Welkom op mijn website! Ik ben Esther Bouma, gediplomeerd gedragstherapeut voor katten, bioloog, wetenschapper en eigenaar van kattengedrag adviesbureau Katsgewijs.

Missie van Katsgewijs

De missie van Katsgewijs is het verspreiden van kennis over natuurlijk gedrag van katten zodat jij als eigenaar de optimale leefomgeving voor je kat kan creëren en de ‘purrrfecte’ relatie met je kat kan ervaren.

Diensten van Katsgewijs

Eigenaren kunnen mij inhuren voor gedragstherapie en (preventief) advies. Dierenartspraktijken, asielen en collega-gedragstherapeuten kunnen mij bellen voor advies. Daarnaast geef ik (op verzoek) lezingen over kattengedrag en ben ik beschikbaar voor schrijfopdrachten en gastblogs over kattengedrag. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina professionals.

Gediplomeerd en gecertificeerd kattengedragstherapeut

Eind 2019 ben ik afgestudeerd als gedragstherapeut voor katten aan de Tinley Academie. Mijn afstudeeronderzoek ging over (h)erkenning van kattenemoties. Een samenvatting van mijn afstudeeronderzoek lees je hier. Door het bijwonen van studiedagen en lezen van wetenschappelijke artikelen blijf ik op de hoogte van de nieuwste inzichten over kattengedrag. Een overzicht van mijn bijscholingsactiviteiten vind je hier.

Ook voor het jaar 2024 ben ik weer gecertificeerd door de SPPD, een brancheorganisatie voor diergedragstherapeuten die professioneel werken. De eisen voor accreditering zijn: een diploma van een erkende opleiding, samenwerking met dierenartsen, een minimaal aantal casussen per jaar en het volgen van bijscholing. De SPPD accrediteert haar gedragstherapeuten jaarlijks.

​In de media: Pet Talk over kattenemoties

In mei 2021 mocht ik voor Verhuisdieren een Pet Talk opnemen over emoties bij katten.

Lid van ‘Feline Wellbeing Expert panel’ van iCatCare

Sinds begin 2020 ben ik één van de twee Nederlandse kattengedragsdeskundigen die onderdeel zijn van het iCatCare Feline Wellbeing Panel.

International Cat Care (iCatCare) is een non-profit organisatie in het Verenigd Koninkrijk dat zich richt op verspreiding van kennis over de welzijnsbehoeften en natuurlijk gedrag van katten. De visie van iCatCare is als volgt: ‘a world in which each cat’s life experience will be as good as it can be’.

Sinds 2018 schrijf ik, op wetenschap gebaseerde, toegankelijke artikelen voor het Katten Kenniscentrum Nederland over gedrag en emoties van katten.

Wetenschappelijk onderzoek naar gedrag en welzijn van katten

Samen met kattengedragsdeskundige en gedragsbioloog dr. Marsha L. Reijgwart doe ik wetenschappelijk onderzoek naar gedrag, gezondheid en welzijn van katten. Resultaten van ons onderzoek vind op de Facebook pagina van de Purr Doctors. Wil je mee doen aan onderzoek? Kijk dan op de pagina wetenschap of er vragenlijsten beschikbaar zijn. Een overzicht van al mijn wetenschappelijke artikelen vind je hier.

Diploma’s

1998-2004 Diploma Biologie, Rijksuniversiteit Groningen.

2005-2010 Proefschrift Depressive symptoms in adolescence and the influence of gender, genes and physiological stress responses. Universitair Medisch Centrum Groningen

2017-2019 Diploma Gedragstherapie voor katten, Tinley Academie, Veenendaal