Over mij

Welkom

Welkom op mijn website! Ik ben Esther Bouma, gediplomeerd gedragstherapeut voor katten, bioloog, wetenschapper en eigenaar van kattengedrag adviesbureau Katsgewijs.

Missie van Katsgewijs

De missie van Katsgewijs is het verspreiden van kennis over natuurlijk gedrag van katten zodat jij als eigenaar de optimale leefomgeving voor je kat kan creëren en de ‘purrrfecte’ relatie met je kat kan ervaren.

Diensten van Katsgewijs

Eigenaren kunnen mij inhuren voor gedragstherapie en (preventief) advies. Dierenartspraktijken, asielen en collega-gedragstherapeuten kunnen mij bellen voor advies. Daarnaast geef ik (op verzoek) lezingen over kattengedrag en ben ik beschikbaar voor schrijfopdrachten en gastblogs over kattengedrag. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina professionals. Als auteur voor het Katten Kenniscentrum Nederland schrijf ik artikelen gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Gediplomeerd kattengedragstherapeut

Eind 2019 ben ik afgestudeerd als gedragstherapeut voor katten aan de Tinley Academie. Mijn afstudeeronderzoek ging over (h)erkenning van kattenemoties. Een samenvatting van mijn afstudeeronderzoek lees je hier. Door het bijwonen van studiedagen en lezen van wetenschappelijke artikelen blijf ik op de hoogte van de nieuwste inzichten over kattengedrag.

​Deelnemer Feline Wellbeing Expert panel van iCatCare

Sinds begin 2020 ben ik één van de twee Nederlandse kattengedragsdeskundigen die onderdeel zijn van het iCatCare Feline Wellbeing Panel.

International Cat Care (iCatCare) is een non-profit organisatie in het Verenigd Koninkrijk dat zich richt op verspreiding van kennis over de welzijnsbehoeften en natuurlijk gedrag van katten. De visie van iCatCare is als volgt: ‘a world in which each cat’s life experience will be as good as it can be’.

Wetenschappelijke achtergrond

In 2004 ben ik afgestudeerd als bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen en in 2010 ben ik gepromoveerd bij de faculteit Medische Wetenschappen. Mijn proefschrift ging over de rol van stress, genen en gender bij de ontwikkeling van depressieve problemen in de puberteit. De afgelopen anderhalf jaar heb ik de psychologische processen die een rol spelen bij de aanschaf van een hond bestudeerd. Een samenvatting van één van de gepubliceerde artikelen vind je hier.

Wetenschappelijk onderzoek naar gedrag, gezondheid en welzijn van katten

Samen met mijn collega gedragstherapeut en bioloog dr. Marsha L. Reijgwart doe ik wetenschappelijk onderzoek naar gedrag, gezondheid en welzijn van katten. Resultaten van ons onderzoek vind op de Facebook pagina van de Purr Doctors. Wil je mee doen aan onderzoek? Kijk dan op de pagina wetenschap of er vragenlijsten beschikbaar zijn.