Gedragstherapie

Wanneer er sprake is van probleemgedrag is gedragstherapie noodzakelijk. Hiervoor kom ik bij je thuis en observeer ik jouw kat in haar natuurlijke omgeving. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het inroepen van hulp wanneer je kat gedragsproblemen vertoont. Hoe langer een probleem duurt, hoe lastiger het is om het gedrag van de kat te veranderen.

Bij welke problemen kan gedragstherapie helpen?

• plassen of poepen buiten de kattenbak*
• sproeien*
• agressie naar mensen (blazen, grommen, bijten, krabben)
• agressie naar andere katten
• angst voor mensen
• angst voor andere dieren, situaties of geluiden
• onrust, schrikkerig en stress
• zichzelf kaal likken, kapot bijten of krabben
• krabben aan meubilair of behang
• overmatig aandacht vragen
• vaak en luid miauwen
• eten van niet-eetbare objecten (pica)
• achter eigen staart aan jagen

* Bij onzindelijkheid (plassen buiten de bak) en/of sproeien zal ik je altijd eerst adviseren om de urine van je kat te laten onderzoeken. Op die manier kan een medische oorzaak uitgesloten worden.

Uit welke stappen bestaat een gedragstherapietraject?

• Je stuurt mij een e-mail waarin je het gedrag van jouw kat beschrijft en aangeeft hoelang het probleem al speelt.
• Je vult een digitale vragenlijst in en stuurt mij een aantal video opnamen van het probleemgedrag van jouw kat.
• We maken een afspraak voor een huisbezoek waarin ik jouw kat in haar natuurlijke omgeving kan observeren en jou nog meer vragen kan stellen.
• Vervolgens analyseer ik alle informatie, stel een diagnose op en maak ik een persoonlijk therapieplan voor jouw kat en jouw situatie. Je ontvangt dit persoonlijke therapieplan per e-mail binnen vijf werkdagen. Indien je daarvoor toestemming geeft, ontvang je dierenarts een kort verslag met de diagnose en de adviezen.
• Je gaat met jouw kat aan de slag met jouw persoonlijke therapieplan.
• Gedurende twee maanden na het huisbezoek verleen ik begeleiding. Je kunt mij gedurende deze periode vragen stellen via e-mail, telefoon en/of whatsapp. Indien nodig geef ik je aanvullende adviezen. Een extra huisbezoek is eventueel ook mogelijk (tegen aanvullend tarief).

De effectiviteit van gedragstherapie

Of gedragstherapie het gewenste resultaat heeft hangt af van verschillende factoren: de deskundigheid en ervaring van de gedragstherapeut, de mogelijkheden en wensen van de eigenaar, het type probleem, hoelang het probleem al speelt en de opvolging van de adviezen door de eigenaar. ​Ongewenst gedrag is te veranderen; meestal volledig en soms gedeeltelijk. In het laatste geval is een manier gevonden waarbij het gedrag zodanig verminderd is dat het acceptabel is voor zowel de kat als de eigenaar.

De voordelen van een gediplomeerd gedragstherapeut

Een gediplomeerd gedragstherapeut heeft geleerd om via vragen aan de eigenaar, videobeelden en observaties van de kat in haar leefomgeving, een uitgebreide probleemanalyse te maken. Hierbij wordt goed in kaart gebracht wat het gedrag uitlokt en welke motivaties aan het gedrag ten grondslag liggen. Mijn adviezen zijn wetenschappelijk onderbouwd maar ik houd altijd rekening met de praktische uitvoerbaarheid en de persoonlijk situatie van jou als eigenaar. Zonder een betrokken en gemotiveerde eigenaar heeft een therapietraject namelijk weinig kans van slagen. Wanneer het therapieplan goed wordt opgevolgd, is meestal binnen een aantal weken al verbetering in het gedrag van de kat zichtbaar.

Gedragstherapie bij de kat

Kattengedragstherapie is nog relatief onbekend onder eigenaren. Toch kunnen katten, net als honden, gedragsproblemen ontwikkelen. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het inroepen van hulp wanneer je kat gedragsproblemen vertoont. Hoe langer een probleem duurt, hoe lastiger het is om het gedrag van de kat te veranderen.

Hoe ontstaan kattengedragsproblemen?

Met name katten die onvoldoende natuurlijk gedrag kunnen uitvoeren zijn gevoelig voor het ontwikkelen van problemen. Natuurlijk gedrag van katten bestaat uit jagen (spelen), exploreren, krabben en klimmen. Daarnaast hebben katten behoefte aan een territorium met eigen bronnen (zoals een katten-, eet- en drinkbak), een plek om zich terug te trekken en de mogelijkheid om afstand te kunnen houden van soortgenoten en/of andere dieren.

Wanneer een kat in een omgeving leeft die niet voldoet aan haar aangeboren, (instinctmatige) behoeften, kunnen gedragsproblemen ontstaan. Wanneer er bijvoorbeeld geen geschikte krabpaal aanwezig is, kan de kat de bank als krabpaal gaan gebruiken. Of wanneer er geen hoge uitkijkplaatsen aanwezig zijn, kan de kat op de tafel of het aanrecht gaan zitten.

Ongewenst gedrag, zoals miauwen voor de slaapkamerdeur kan ook aangeleerd zijn. De kat heeft geleerd dat dit gedrag haar iets oplevert, namelijk dat de eigenaar de deur voor haar open doet. Bij andere gedragsproblemen heeft de kat juist niet geleerd hoe zij zich in bepaalde situaties moet gedragen. Een kat die vroeg het nest heeft verlaten, heeft niet van haar nestgenootjes geleerd dat zij haar nagels moet intrekken tijdens spelen.

Tot slot kan de eigenaar het gedrag van de kat verkeerd interpreteren. Sommige eigenaren denken dat katten buiten de bak plassen uit jaloezie of om de eigenaar te pesten terwijl de kat eigenlijk last heeft van blaasgruis. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor katten. Wanneer de kat die pijn verbindt aan de kattenbak is het niet zo vreemd dat zij op zoek gaat naar een andere locatie om haar blaas te legen.